وکیل ضرب و جرح
وکیل ضرب و جرح به وکیل پایه یک دادگستری گفته میشود که دانشآموخته رشته حقوق و دارای مدرک معتبر از سوی مراجع قانونی میباشد. وکیل ضرب و جرح همانطور که از اسم آن مشخص است در حوزه ی جرایم جزایی فعالیت دارد.
او نسبت بهتمامی قوانین مربوط به جرایم کیفری آگاهی و اطلاعات کامل دارد این قوانین شامل قانون مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفری میشوند . وکیل ضرب و جرح بهنوعی همان وکیل کیفری میباشد که میتواند اشخاصی را که مورد صدمات بدنی واقع شدهاند و یا اتهام این جرم به آنها زده شده است را به درستترین شکل راهنمایی بنماید و با پذیرش دعاوی این اشخاص را در راستای رسیدن به حقوق مسلمی که دارند یاری نماید. ایراد صدمه بدنی به علت آن که از مصادیق یک جرم کیفری میباشد و یک جرم کیفری به حساسیت و دقت بیشتری در روند رسیدگی احتیاج دارد که دراینخصوص در مقاله وکیل کیفری به آن اشاراتی کردهایم، به شما توصیه میکنیم در صورت بروز مشکل چه در مقام مجنی علیه چه شخصی که اتهام جنایت به او زده شده است با وکیل متخصص ضرب و جرح صحبت نمایید.
بهترین وکیل ضرب و جرح در تهران
شما میتوانید در خصوص مشکلات پیشآمده ناشی از مواردی که به جرم ضرب و جرح مربوط میشوند و نسبت به آن متهم شدهاید و یا جنایتی بر شما وارده شده است، با وکیل متخصص ضرب و جرح عمدی در امور کیفری اعم از قانون مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفری مؤسسه حقوقی فرهنگ تفاهم که به کلیه قوانین این حوزه اشراف و آگاهی دارد مشاوره داشته باشید و به جهت شرایط رخداده قراردادی را با وکیل مؤسسه منعقد نمایید تا به بهترین شکل از حقوق مسلم شما دفاع بشود، چرا که انتخاب وکیل پایه یک دادگستری درست در این زمینه میتواند بهترین تصمیم برای رسیدن به حق شما باشد.
چرا که ممکن است شخصی بدون اینکه به وکیل ضرب و جرح رجوع کنند بهتنهایی اقدام به شکایت دراینرابطه نماید و به جهت ثبت نادرست شکواییه در سامانه ثنا شکایت توسط دادگاه قابل استماع نباشد و رد شود و این امر سبب شود شخص مجدد مجبور به پرداخت هزینههای دیگری شود و بدون داشتن آگاهی از راههای مناسب رسیدن به حق، رأی مناسبی دریافت نکند.
ضرب و جرح چیست؟
بسیاری از اشخاص زمانی که کلمه ضرب و یا جرح را میشنوند یک معنی واحد برای آن قرار میدهند. حال ما به شما به تعریف درستی ارائه خواهیم داد تا به جهت این تعاریف تفاوت بین آنها را متوجه شوید.
ضرب: از نظر حقوقی به صدمه بدنی گفته میشود که در آن فرد مقابل بدون آن که خونی از بدنش خارج شود صرفاً دچار شکستگی و یا کبودی و کوفتگی بشود که در قانون در خصوص این صدمات جرمانگاری شده است و برای آن مجازات تعیین شده است.
جرح: از نظر حقوقی به صدمه بدنی گفته میشود که در آن فرد بر اثر ضربات وارده دچار خونریزی شود و یا بافتهای بدن او دچار پارگی و در بدترین شرایط دچار قطع عضو شود که دراینخصوص نیز قانون جرمانگاری نموده است و برای آن مجازات تعیین کرده است.
انواع ضرب و جرح در قانون مجازات اسلامی
- جرم عمدی در آن شخص قصد فعل و قصد نتیجه موردنظر خود را برای رسیدن به هدف مجرمانه داشته باشد و با این حساب بهصورت عمدی بهطرف مقابل آسیب جسمی وارد نماید.
ماده ۲۹۰ قانون مجازات بیان داشته که جنایت در مواردی عمدی محسوب میگردد:
الف: هرگاه شخصی با انجام یک کاری قصد جنایت بر فردی معین یا غیرمعین را داشته باشد و در عمل، جنایت موردنظر او واقع بشود. مانند آن که فرد قصد شکستن دست کسی را داشته باشد و در انجام این کار موفق شود.
ب:هرگاه شخصی به طور عمد کاری انجام دهد که نوعاً باعث ایراد جنایت گردد هرچند که قصد این را نداشته که آن جنایت واقع گردد ولی از این موضوع با اطلاع بوده که این کار او نوعاً باعث جنایت میشود. مانند آن که فرد صرفاً قصد کتک زدن و ایجاد کوفتگی در بدن فرد مقابل را داشته و او را از پله هول میدهد و باعث خونریزی و شکستگی در بدن او میشود در این جا فرد قصد این جرم را نداشته ولی عمل او نوعاً موجب جنایت میشود.
- جرم غیرعمدی در آن شخص قصد فعل را دارد؛ ولی قصد نتیجه وارده را ندارد در این جا اگر فرد بدون داشتن قصد نتیجه به شخص آسیب وارد نماید مرتکب جنایت غیرعمدی (شبه عمدی) شده است.
ماده ۲۹۱ قانون مجازات بیان داشته که جنایت در مواردی غیرعمدی محسوب میگردد:
الف: هرگاه شخص نسبت به فرد مقابل قصد رفتاری را داشته باشد؛ ولی قصد جنایت صورتگرفته را نداشته باشد. مانند آن که فرد قصد این را داشته باشد که صرفاً ضربهای بهصورت فرد بزند؛ ولی قصد شکستگی بینی او را نداشته باشد.
ب:هرگاه شخص جهل به موضوع مورد جنایت داشته باشد. مانند آن که گمان نماید آن چه در تاریکی به او ضربه میزندحیوان است؛ ولی مشخص شود مجنی علیه انسان بوده است.
ارکان وقوع جرم ضرب و جرح در قانون مجازات اسلامی
قانون برای آن که برای یک رفتار و عمل مجازاتی قرار دهد و آن را جرم بداند شرایطی را دراینخصوص تعریف کرده است و به سه عنصر اشاره کرده است که این سه عنصر بهنوعی به یکدیگر وابسته هستند و نبود یکی از آنها مانع از این امر میشود که ما بتوانیم یک رفتار را جرم بدانیم و نسبت به آن جرمانگاری نماییم.
این سه عنصر اصلی در خصوص ضرب و نیز جرح شامل:
- عنصر مادی: به این معناست که فرد، مرتکب یک عمل فیزیکی مجرمانه شود؛ زیرا بدون انجام یک عمل مجرمانه، جرم محقق نمیشود.
- عنصر معنوی: به این معناست که در وقوع یک جرم فرد مرتکب باید قصد و نیت مجرمانه برای وقوع جرم را داشته باشد؛ یعنی هم قصد فعل هم نتیجه.
- عنصر قانونی: به این معناست که عمل ارتکابی توسط شخص مرتکب جرم از حیث قانون جرم بوده که همان اشاره به اصل قانونیبودن جرم و مجازاتها دارد که در قانون نسبت به این عمل جرمانگاری شده است.
نحوه شکایت از جرم ضرب وجرح
شکایت از شخصی که مرتکب جرم ضرب و جرح شده است مطابق قانون دارای مراحلی است که مجنی علیه هم بهصورت فردی هم با کمک یک وکیل میتواند آن را انجام دهد.
حال مراحلی را که یک شخص باید برای شکایت طی نماید را برای شما بازگو می کنیم.
- ابتدا شخص باید به کمک وکیل ضرب و جرح اقدام به تنظیم یک شکواییه تخصصی نماید و سپس آن شکواییه را در یک دفتر خدمات قضایی ثبت نماید.
- سپس شخص باید به کلانتری مراجعه کرده و اظهارات خود را بهصورت دقیق در کلانتری بیان کند و نامه پزشکی قانونی دریافت و به آن جا مراجعه کرده و نامه پزشکی از آن جا دریافت نماید.
- بعد از این پرونده همراه با ادله ارائه شده به دادسرا ارجاع داده میشود و بازپرس اقدام به تحقیق و کشف جرم کرده و در صورتی که فرد را مجرم شناخت، قرار جلب دادرسی را صادر کرده و این امر را به دادستان اطلاع میدهد و دادستان کیفرخواست صادر کرده و پرونده را به دادگاه کیفری صالح ارجاع میدهد و دادگاه صالح بعد از بررسی پرونده رأی قطعی خود را دراینخصوص صادر کرده و برای اجرا به اجرای احکام کیفری که بر عهده دادستان است ارجاع میدهد.
مجازات جرم ضرب و جرح در قانون مجازات اسلامی
ایراد صدمه بدنی در قانون مجازات اسلامی دارای مجازات کیفری است که متناسب با نوع جرم ضرب و جرح، عمدی و غیرعمدی بودن آن متفاوت میباشد.
ماده ۶۱۴ قانون مجازات اسلامی دراینخصوص بیان کرده است که هرگاه شخصی به دیگری صدمهای وارد کند که این عمل او سبب نقص، شکستگی، از کار افتادن عضو و یا زوال عقلی و… مجنی علیه گردد درصورتیکه امکان قصاص وجود نداشته باشد، در صورتی که اقدام فرد موجب اخلال در نظم و امنیت جامعه بشود به حبس درجه شش محکوم میشود و در صورت درخواست مجنی علیه باید دیه پرداخت نماید.
نکتهای که در این جا به آن اشاره مینماییم این است که اگر فرد مرتکب از سلاح سرد مانند چاقو استفاده نماید و جرح وارده باعث مشکلات جسمانی بالا نشود قانون مجازات اسلامی برای فرد از سه ماه تا یک سال حبس در نظر گرفته است.
همانطور که در ماده ۶۱۴ قانون مجازات اسلامی گفته شد صدمهای که بهصورت عمدی منجر به قطع عضو و یا از کار افتادن یکی از حواس مانند بویایی میشود در صورت وجود شرایط مقرر در قانون و درخواست مجنی علیه، قصاص دارد مگر آن که شرایط آن مهیا نباشد که در اینجا حبس و دیه در نظر گرفته میشود.
نحوه اثبات جرم ضرب و جرح
این جرم نیز مانند هر جرم دیگری برای آن که از سوی شاکی پرونده به اثبات برسد باید همراه با ادله محکمهپسند باشد به این معنا که آن ادله از سوی آن مرجع قضایی و قانون مورد پذیرش واقع شود.
ماده ۱۶۰ قانون مجازات اسلامی در خصوص ادله اثبات جرم اینگونه صحبت کرده است که ادله اثبات یک جرم عبارتاند از: اقرار، شهادت، قسامه، سوگند و علم قاضی.
اقرار:
ماده ۱۶۴ قانون مجازات اسلامی اینگونه در خصوص اقرار گفته است که اقرار به معنای آن است که فرد خبر از ارتکاب جرم از طرف خود بدهد. به این معنی که متهم نسبت به انجام جرم ارتکابی توسط خود اقرار نماید که به فرد مقابل آسیب جسمی وارد کرده است.
شهادت:
ماده ۱۷۴ قانون مجازات اسلامی شهادت را اینگونه تعریف کرده است که شهادت به معنای خبر شخصی به وقوع یا عدم وقوع جرم توسط متهم نزد مقام قضایی است. به این معنی که دو مرد عادل و یا یک مرد و دو زن عادل و بالغ که هیچگونه منفعت شخصی در دعوا ندارند بر علیه فرد متهم شهادت به وقوع جرم دهند و این موضوع را اثبات نمایند که جرم توسط متهم رخداده است.
سوگند:
ماده ۲۰۱ قانون مجازات اسلامی در خصوص سوگند اینگونه گفته است که سوگند عبارت از گواه قراردادن خدا بر درست بودن گفتار بیانکننده سوگند دارد؛ آن چه که در بحث سوگند باید بدانیم آن است که در قانون، جرایم حدی و تعزیری با سوگند قابل اثبات نمیباشند.
علم قاضی:
ماده ۲۱۱ قانون مجازات اسلامی دراینخصوص بیان کرده است که علم قاضی به معنای این است که قاضی نسبت به مستندات آشکار و روشن در امری یقین پیدا کند و در مواردی که صدور حکم مستند به علم قاضی است او وظیفه دارد امارات بین مستند علم خود را در حکم قید نماید. به این معنا که زمانی که بر شخص قاضی مجرم بودن فرد مرتکب جرم محرز شد او باید دلایلی که به جهت آن به این علم رسیده است را در حکم خود قید نماید.
عواملی که مستند علم قاضی هستند؛ یعنی قاضی بهواسطه آنها به این علم رسیده که فرد مرتکب جرم شده است مطابق قانون شامل: کارشناسی، معاینه و تحقیقات محلی، گزارش ضابطان و سایر امارات و نشانهها که بهنوعی باعث علم و آگاهی قاضی میباشند.
شرایط اجرای قصاص عضو چه می باشد ؟
اجرای قصاص عضو شرایطی دارد که حتماً باید وجود داشته باشد تا بتوان آن را اجرا نمود؛ از اینرو قانون مجازات اسلامی از مواد ۳۹۳ الی ۴۱۶ مواردی را دراینخصوص بیان نموده است که اشاره به نحوه و شرایط اجرای قصاص عضو دارد.
ماده ۳۹۳ قانون مجازات اسلامی دراینخصوص بیان داشته است که در قصاص عضو جدای از شرایط عمومی قصاص باید موارد دیگری رعایت شود که آنها را به شرح زیر بیان می کنیم.
- در قصاص عضو محلی که مورد قصاص واقع میشود باید با مورد جنایت یکسان باشد. مثلاً: اگر دست راست مجنی علیه قطع شد دست راست مرتکب باید قطع گردد.
- در قصاص عضو باید قصاص با مقدار عضوی که مورد جنایت واقع شده مساوی باشد.
- قصاص عضو نباید به صورتی باشد که امکان صدمه بر عضو دیگر و یا تلف مرتکب باشد. مثلاً: یکی از اعضای مجنی علیه دچار شکستگی شده باشد و انجام این عمل بر روی مرتکب با خطر صدمه رسیدن به سایر نقاط همراه باشد در این صورت دیه به مجنی علیه تعلق میگیرد.
- در قصاص نباید عضوی که سالم است را در مقابل عضو ناسالم مجنی علیه قصاص کرد. مثلاً: اگر دست فلج مجنی علیه دچار آسیب شد نباید دست سالم مرتکب را قطع نمود.
- در قصاص عضو نباید عضو اصلی شخص را در مقابل عضو غیراصلی مجنی علیه مورد قصاص قرارداد. مثلاً: مجنی علیه دارای یک عضو اضافه باشد و قطع آن باعث قطع عضو اصلی مرتکب جرم نمیشود.
- در قصاص عضو نباید یک عضو کامل را در مقابل عضو ناقص مورد قصاص قرارداد. مثلاً اگر یک انگشت مجنی علیه قطع شد نمیتوانیم یک دست مرتکب را در این جا قطع نماییم.
نکته: در صورتی که شخص مرتکب دست راست نداشته باشد دست چپ او و اگر دست چپ نداشته باشد پای او قصاص میشود.
میزان دیه در ضرب و جرح مطابق قانون مجازات اسلامی چه مقدار می باشد؟
چنان چه شرایط قصاص وجود نداشته باشد مجنی علیه میتواند از فرد مرتکب جرم دیه دریافت نماید. چنانچه که مطابق ماده ۴۵۰ قانون مجازات اسلامی در جنایات عمدی، شبهعمد و خطای محض که قصاص در آن ممکن نیست در صورتی که مجنی علیه بخواهد دیه باید بپردازد.
در خصوص صدمات بدنی وارده با توجه به گزارشی که پزشکی قانونی میدهد دیه تعیین میگردد، مقدار دیه در مواردی در قانون تعیین شده است و در مواردی که قانون در خصوص میزان دیه جراحات صحبتی نکرده باشد، در این جا کارشناسان قوه قضاییه دیه را تعیین مینمایند که ارش نامیده میشود.
دیه جراحات سر و صورت
ماده ۷۰۹ قانون مجازات اسلامی در خصوص دیه جراحات به این شکل گفته است که:
- حارصه: خراشیدگی پوست بدون جاری شدن خون برابر با یکصدم دیه کامل
- دامیه: جراحتی که بهصورت کم وارد گوشت گردد و همراه با جریان خون باشد برابر با دو صدم دیه کامل
- متلاحمه: جراحتی که باعث بریدگی عمیق گوشت بشود؛ ولی به پوست نازک استخوان نرسد برابر با سه صدم دیه کامل
- سمحاق: جراحتی که به پوست نازک استخوان برسد برابر با چهارصدم دیه کامل
- موضحه: جراحتی که باعث آشکارسازی استخوان بشود برابر با پنج صدم دیه کامل
- هاشمه: جنایتی که باعث شکستهشدن استخوان بشود حتی اگر جراحتی ایجاد نکند برابر با ده صدم دیه کامل
- منقله: جنایتی که درمان آن فقط با جابهجا کردن استخوان همراه باشد برابر با پانزده صدم دیه کامل
- مامومه: جراحتی که به کیسه مغز شخص برسد برابر با یکسوم دیه کامل
- دامغه: جراحتی که کیسه مغز را پاره نماید که علاوه بر دیه مامومه باید ارش پاره شدن کیسه مغز هم تعیین شود.
ماده ۷۱۰ قانون مجازات اسلامی بیان کرده است که هرگاه یکی از جراحتهای بیان شده در ماده ۷۰۹ در غیر از سروصورت واقع بشود در صورتی که آن عضو دارای دیه معینی باشد دیه بهحساب نسبتهای بالا از دیه آن عضو مورد تعیین واقع میشود و اگر دارای دیه معین نباشد ارش تعلق میگیرد.
ماده ۷۱۱ قانون مجازات اسلامی جائفه جراحتی است که با واردکردن هر وسیلهای به داخل بدن انسان ایجاد میشود و برابر با یکسوم دیه کامل است و در صورتی که آن وسیله از یک طرف دیگر بدن خارج شود برابر با دو جراحت میباشد.
ماده ۷۱۳ قانون مجازات اسلامی نافذه جراحتی است که با داخل شدن وسیلهای اعم از گلوله یا نیزه در دستوپا ایجاد میگردد و در مرد برابر با یکدهم دیه کامل و در زن ارش تعلق میگیرد.
مزایای مشاوره با وکیل ضرب و جرح موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم
مشاوره گرفتن از وکیل متخصص در امور مربوط به جرایم کیفری که وکیل پایه یک دادگستری میباشد به این جهت حسن دارد که شخص در صورتی که به ضرر مادی و جسمی دچار گشته باشد و یا مورد اتهام یک جنایت کیفری واقع شده باشد و به دنبال تبرئه شدن و یا کاهش مجازات از این اتهام باشد، او میتواند با گرفتن مشاوره از وکیل ضرب و جرح متخصص مؤسسه حقوقی ما به بهترین شکل مشاوره داشته باشد و به اطلاعات درست برسد تا به درستترین شکل اقدامات لازم را انجام بدهد و در صورت نیاز انجام کلیه کارهای مربوط به رسیدن به حق خود را به وکیل متخصص ما بسپارد.
سوالات متداول
قصاص عضو در چه صورتی بر فرد مرتکب جرم ثابت میشود؟
قصاص در صورتی بر مرتکب ثابت است که پدر و یا جد پدری مجنی علیه نباشد، مجنی علیه باید عاقل و در دین با مرتکب یکسان باشد که در واقع این موارد از شرایط عمومی قصاص هستند.
اگر مجنی علیه مسلمان باشد و مرتکب غیرمسلمان این امر مانع از قصاص است؟
خیر، مطابق تبصره ماده ۳۰۱ قانون مجازات اسلامی این موضوع مانع از قصاص مرتکب نیست.
در تنظیم شکواییه کیفری چه نکاتی باید رعایت شود؟
شاکی باید در تنظیم شکواییه بهعنوان ادله اثبات دعوا، گواهی پزشکی قانونی، گزارش کلانتری، استماع شهادت شهود، جلب نظر کارشناسی، تحقیقات و معاینه محلی را درج نماید.
چه تفاوتی میان ضرب و جرح و ضرب و شتم وجود دارد؟
ضرب و جرح به معنای ضربه واردکردن و زخمی کردن میباشد و ضرب و شتم به معنای دشنام میباشد که این مدنظر قانون نیست چرا که در مواد قانونی به آن چه اشاره شده بحث جرح میباشد.
در صورتی که پدر، فرزند خود را مورد ضرب و جرح قرار دهد قصاص میشود؟
خیر، حتی اگر پدر بهصورت عمدی به فرزند خود آسیبی وارد نماید قصاص نمیشود و در صورت وجود شرایط موجود در قانون به پرداخت دیه محکوم خواهد شد.
آیا ضرب و جرح عمدی در حکم قصاص، قابل گذشت میباشد؟
بله مجنی علیه میتواند از مرتکب جرم در حکم قصاص بگذرد و در قبال آن دیه دریافت نماید.
در صورتی که حکم ضرب و جرح دیه باشد مهلت پرداخت آن چقدر میباشد؟
مطابق قانون در جنایات عمدی ظرف یک سال قمری باید دیه به مجنی علیه پرداخت شود.