موسسه حقوقی و آموزشی فرهنگ تفاهم

۰۲۱-۵۴۷۶۴​

۰۲۱-۵۴۷۶۴​

مشاوره حقوقی 02154764

وکیل اوقاف
وکیل اوقاف

وکیل اوقاف

وکیل اوقاف به وکیل پایه یک دادگستری و دانش‌آموخته حقوق گفته می‌شود که در تمامی عرصه‌های حقوقی و کیفری دارای اطلاعات بسیار می‌باشد؛ ولی عمده تخصص خود را در زمینهٔ قوانین مربوط به اوقاف و قانون مدنی قرار داده است.

مباحث مربوط به وقف در ظاهر بسیار ساده و مشکلات مربوط به آن بسیار گذرا و قابل‌حل در کمترین زمان دیده می‌شود؛ ولی پرونده‌های حقوقی این را به وکیل اوقاف ما نشان نمی‌دهد، وکیل ما بیان می‌دارد که افراد زیادی در خصوص مسائل مربوط به وقف در دادگاه درگیر و سرگردان هستند و خیلی از این افراد بدون وکیل پا به این راه گذاشته‌اند و متأسفانه به دلیل نداشتن آگاهی با مسائل مربوطه و قوانین آن نتوانستند آن‌گونه که باید به هدف خود دست پیدا کنند و متحمل هزینه‌های بسیار شده و وقت بسیاری را در این راه تلف کرده‌اند، به همین دلیل توصیه ما به شما این است که حتماً از یک وکیل اوقاف در این امور کمک بگیرید تا بتوانید با کمترین تنش و هزینه به آن چه می‌خواهید دست پیدا کنید.

وقف چیست و چه شرایطی دارد؟

وکیل وقف بیان می دارد که وقف در ماده ۵۵ قانون مدنی به این معنا می باشد که عین مالی مورد حبس واقع شود و منافع آن تسبیل گردد در این جا تسبیل به معنای چیزی را در راه خدا به رایگان بخشیدن می باشد. وقف در لغت به معنا واگذاری ، بخشش و اختصاص دادن می باشد ، در واقع از نظر فقه وقف به معنای حبس مال می باشد که روی آن مال معامله و نقل و انتقالی صورت نمی پذیرد و این اموال وقف شده منافعی دارند که تنها به جهت دریافت ثواب در راه خیر و نیکی مورد استفاده قرار می گیرند.

همچنین وقف زمانی واقع می‌گردد که شخص وقف‌کننده از لفظ و کلامی استفاده نماید که به‌صورت صریح دلالت بر وقف مال داشته باشد و قبول انجام شده اگر طبقه اول باشد از جانب خود موقوف علیهم و اگر صغیر باشد از جانب قائم‌مقام قانونی صغیر صورت می‌گیرد، همچنین اگر وقف صورت‌گرفته بدون درنظرگرفتن شخص خاصی و برپایه مصالح عامه باشد در این حالت است که قبول حاکم شرط می‌باشد. وکیل اوقاف بیان می‌دارد که واقف باید مالک مالی باشد که آن را وقف می‌کند و در کنار آن به جهت این که وقف از لحاظ حقوقی جنبه مالی دارد باید دارای اهلیت لازم از نظر قانون باشد.

 

ارکان وقف را بیان نمایید؟

مطابق قانون دارای ارکانی می باشد که به آن ها می پردازیم :

فردی که مالی رو مورد وقف قرار می دهد مطابق قانون واقف نامیده می شود و کسی که مال به نفع و سود او وقف می شود موقوف علیه نامیده می شود حال این موقوف علیه می تواند محصور و یا غیر محصور باشد.

باتوجه‌به موقوف علیه وقف به دو قسمت عام و خاص تقسیم می‌شود:

  • وقف خاص = به وقفی گفته می شود که موقوف علیه در آن به شکل محصور و تعیین شده باشد .
  • وقف عام = به وقفی گفته می شود که موقوف علیه در آن غیر محصور باشد و وقف بر مبنای مصالح عامه صورت گرفته باشد.

در کلیت امر وقف باید مطابق موازین شرعی و قانونی صورت بگیرد و اگر هر کدام از ارکان مربوط به وقف با رعایت موازین قانونی و شرعی صورت بیابند، وقف به بهترین شکل انجام خواهد شد که در این حال یاری گرفتن از وکیل اوقاف می تواند بهترین انتخاب در این خصوص مطرح شود.

 

واقف کیست و چه مسئولیتی دارد؟

واقف به فردی گفته می‌شود که اموال خود را با رضایت کامل در راه خیر و به شکل عام‌المنفعه وقف می‌نماید، شخصی که اقدام به وقف مال خود می‌نماید باید از اهلیت مطابق قانون برخوردار باشد تا بتواند به جهت وجود آن اهلیت که اشاره به بلوغ، عقل و رشد دارد بتواند هرگونه دخل و تصرفی را در مال خود داشته باشد.

شرایط وقف مال به چه شکل است؟

  • وجود موقوف علیه واجب می‌باشد: به این معنا که حتماً باید به‌صورت محصور و یا غیر محصور وقف در جهت شخص یا اشخاصی به‌صورت غیر محصور صورت بگیرد .
  • تعیین موقوف علیه : در بحث وقف باید مشخص شود که وقف برای چه فردی انجام می‌شود؛ یعنی مشخص شود که به طور مثال: اگر وقف مدرسه موردنظر باشد باید کاملاً مشخص شود که منظور از مدرسه کدام مدرسه می‌باشد.
  • وجود اهلیت موقوف علیه : اگر موقوف علیه شخص خاص و معینی از حیث محصوریت باشد، باید به لحاظ قانونی اهلیت استفاده از آن را داشته که منظور از اهلیت همان بلوغ، عقل و رشد می باشد.
  • حبس‌شدن مال موقوفه در امور وقف: زمانی که واقف مال خود را وقف می‌نماید به این معنا می باشد که دیگر او نمی‌تواند هیچ‌گونه دخل و تصرفی در امور مربوط به مال وقفی داشته باشد و دخل و تصرفی دراین‌خصوص نسبت به آن مال نماید.
  • قابلیت باقی‌ماندن عین موقوفه : مطابق ماده ۵۸ قانون مدنی وقف زمانی جایز است که مال مورد وقف با استفاده از منافع آن چه به‌صورت منقول چه غیرمنقول باقی بماند، به این صورت که وقف میوه درست نیست چرا که میوه با مصرف از بین می‌رود و اصل آن باقی نمی‌ماند؛ ولی خود درخت میوه قابل وقف می باشد. در خصوص آن که چه مواردی جز وقف محسوب می‌شوند با وکیل اوقاف مشورت نمایید.
  • قابلیت تحویل دادن مال موقوفه : مطابق ماده۵۹ قانون مدنی وقف زمانی محقق می‌شود که مال وقف شده توسط واقف تحویل داده شود در غیر این صورت وقف محقق نمی‌شود و در خصوص بحث تحویل مال وقف شده فوری بودن آن شرط نیست و هروقت قبض صورت بگیرد وقف به اتمام می‌رسد.
وکلا پایه یک دادگستری

اعتبار وقف به چند شکل صورت می گیرد؟

  • وقف به اعتبار زمان: وقف از این نظر به دو قسمت موقت و دائمی تقسیم می‌گردد، وقف موقت به این معنا می باشد که شخص واقف مال موردنظر خود را برای یک‌زمان معین و محدود وقف نماید؛ وقف دائمی به این معنا است که شخص واقف مال خود را بدون درنظرگرفتن مدت محدودی مورد وقف قرار می‌دهد.
  • وقف به اعتبار منفعت: وقف منفعت حالتی است که در آن واقف درآمد حاصل از مال وقف را برای مورد مشخصی هزینه کند که به آن وقف منفعت گفته می‌شود به این حالت که یک زمین و یا ملکی را برای ایجاد یک مرکز آموزشی وقف نماید.
  • وقف به اعتبار موقوف علیه: در اینجا وقف به دو شکل عام و خاص صورت می‌گیرد که وقف عام در این جا در بحث وقف فرد خاصی به طور محصور مدنظر واقف نمی‌باشد و وقف برای عموم خواهد بود؛ مانند اماکن عمومی نظیر مسجد، بیمارستان و مدرسه؛ وقف خاص نیز در خصوص این موضوع است که در بحث وقف فرد یا افراد خاصی مشخص شده باشند؛ مانند فرزندان واقف یا مردم یک روستا.

وکیل اوقاف و متولی وقف

وکیل اوقاف بیان می‌دارد که از آن جایی که اداره امور مربوط به وقف می‌تواند امری بسیار وقت‌گیر و حساس باشد شخص واقف معمولاً برای آن که این امور به‌صورت درست و در کم‌ترین خطا صورت بگیرد از وکیل اوقاف دراین‌خصوص کمک می‌گیرد و تمامی امور را به او می‌سپارد که در این جا به این فرد متولی و یا وکیل اوقاف می‌گویند و کسی که در این جا توسط واقف انتخاب می‌شود به‌هیچ‌عنوان توسط فردی جز واقف عزل نخواهد شد.

 واقف در خصوص اموری به وکیل وقف اختیاراتی خواهد داد که این اختیارات در قرارداد وکالت فی‌مابین مشخص می‌شود و در این جا وکیل اوقاف می‌تواند یا وکیلی متخصص از مؤسسه حقوقی فرهنگ تفاهم در این زمینه باشد و یا فرد عادی دراین‌خصوص انتخاب شود؛ این امر نیز بدیهی است که افراد متخصص در این امور که مسلط به امور اوقافی از حیث حقوقی هستند بیشتر واجد شرایط محسوب می‌گردند.

تفاوت سند وقفی و سند ملکی

برای آن که بتوانیم سند وقفی از سند ملکی را تفکیک نماییم باید آن را تعریف نماییم:

سند وقفی به سندی گفته می‌شود که در آن مالک هیچ مشکلی برای خریدوفروش ملک و حتی ساخت‌وساز روی زمین وقف شده را نداشته باشد، این نوع از املاک قیمت کمتری نسبت به سایر املاکی دارند که دارای سند شش دانگ هستند و حالت وقفی برای آن‌ها تعریف نشده است، ولی با این‌حال برای انجام هرگونه اقدامات دراین ‌خصوص باید اجازه از اداره اوقاف دریافت نمایند.

به این معنا که این املاک وقفی زمین‌هایی هستند که توسط واقف مورد وقف قرار گرفته و توسط اداره اوقاف مورد نظارت و اداره قرار می گیرند و افرادی که خواهان استفاده از این املاک اوقافی هستند باید اجاره پرداخت نمایند و درآمد حاصله برای کار خیر صرف می شود.

در واقع اداره اوقاف این زمین‌های وقف شده را به شکل ۹۹ساله به افراد واگذار می‌نماید و این افراد باید مبلغ مشخصی را به اداره اوقاف پرداخت نمایند تا بتوانند از این زمین‌های وقفی بهره ببرند؛ در سند وقفی فرد مالک عرصه و اعیان به طور کامل نخواهد بود، به این معنا که املاک دارای سند وقفی تنها دارای سند اعیان بوده و خریدار در این جا هیچ حقی در خصوص عرصه و مالکیت نسبت به آن را ندارد و صرفاً مالک اعیان خواهد بود.

در سند وقفی بدون اجازه و اخذ مجوز از اداره اوقاف خرید و فروشی صورت نخواهد گرفت و هرگونه تغییر باید با اخذ اجازه ازاداره اوقاف باشد.

در خصوص زمین و ملک اوقافی می توانید با وکیل ملکی مشاوره داشته باشید.

وظایف وکیل اوقاف

متولی یا همان وکیل وقف موظف است تا تمامی وظایفی را که مطابق قانون به او سپرده شده است را به‌درستی انجام دهد که در ادامه به این موارد اشاره خواهیم کرد:

  • وکیل اوقاف در هر شرایطی باید امین موکل خود باشد.
  • وکیل موظف است در حدود اختیاراتی که به او محول شده است کار خود را انجام دهد.
  • حق نقل وانتقال مال مورد وقف را ندارد؛ ولی می‌تواند از منافع آن استفاده نماید.

در واقع باید بیان داریم که وکیل اوقاف به هیچ وجه حق فروش مالی که در اختیار او می باشد را تحت هیچ عنوانی ندارد، چرا که مال موقوفه به هیچ عنوان قابل‌فروش و انتقال به غیر نیست و اموال موقوفه تنها قابل انتقال به لحاظ استفاده از منافع می باشند و ثمنی در مقابل این وقف دریافت نمی‌شود.

ویژگی وکیل اوقاف موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم

  • اطلاعات و تخصص کامل نسبت به تمام قوانین حوزه وقف و مدنی.
  • مهارت و تبحر وکیل اوقاف در تنظیم اصولی وقف نامه مطابق میل واقف.
  • اطلاعات کامل در خصوص روش‌های ابطال وقف‌نامه.
  • آگاهی از روش‌های اثبات وقفی بودن ملک در صورت ادعا بر مالکیت ملک.
  • مهارت در خصوص یاری رساندن به موقوف علیهم در صورت بروز اختلاف میان آن‌ها.
  • دفاع تخصصی از متولی در صورتی که از جانب واقف مورد اتهام خیانت و تعدی و تفریط در وقف قرار گرفت.

مسئولیت وکیل اوقاف در مال موقوفی

وکیل اوقاف به‌عنوان کسی که توسط واقف انتخاب شده حق دخالت در امور محول شده توسط واقف را دارد، به این معنا که او صلاحیت اداره اموال وقف شده را داشته و دولت نمی‌تواند در این خصوص محدودیتی برای فرد ایجاد نماید؛ حال در این جا وکیل اوقاف نباید از حدود اختیارات خود تجاوز کند، چرا که اگر فساد او در وقف مشخص شود او مسئولیت حقوقی خواهد داشت.

 مرجع قضایی می‌تواند نسبت به خطای صورت گرفته دخالت نماید و دادگاه موظف به رسیدگی به تعدی و تفریط صورت گرفته از جانب وکیل می باشد، در واقع علت نظارت بر کار و عملکرد وکیل اوقاف توسط حکومت به جهت آن است که اگر مرجعی برای رسیدگی و نظارت بر عملکرد وکیل اوقاف وجود نداشته باشد، این امر می‌تواند خود عاملی برای سوءاستفاده‌های بسیار شود، پس اگر وکیل اوقاف مرتکب عمل خطایی شود باید توسط یک مرجع مشخص مورد تأدیب واقع شود و انجام این امر دارای شرایطی در قانون می باشد که به آن اشاره خواهیم نمود:

  • مرجع قضایی حق برکناری متولی یا همان وکیل اوقاف را ندارد؛ یعنی نمی‌تواند به‌صرف آن که از وکیل اوقاف خوشش نمی‌آید اقدام به انجام این امر نماید، مگر آن که عدم صلاحیت وکیل اوقاف یا همان متولی به اثبات برسد و وکیل در اموری که به او محول شده تخطی نماید.
  • در خصوص وکیل اوقاف که در وقف عامه توسط حاکم شرع انتخاب می شود نیز شرایط به همین شکل است به این حالت که اگر وکیلی که توسط حاکم انتخاب شده فاقد صلاحیت لازم باشد و نتواند مصالح عمومی را تأمین نماید قابل برکناری می باشد.

در نتیجه تمامی مسائل مربوط به وقف توسط خود متولی و واقف قابل حل می‌باشند و نیازی به دخالت هیچ مرجع خاصی نمی باشد.

 

بهترین وکیل اوقاف در تهران

شما می توانید در خصوص مشکلات پیش آمده ناشی از وقف و امور مربوط به آن خود با وکیل اوقاف متخصص مؤسسه حقوقی فرهنگ تفاهم که به کلیه قوانین و حقوق مربوط به این حوزه اشراف و آگاهی دارد مشاوره داشته باشید که در صورت نیاز با انعقاد قرارداد وکالت از وکیل اوقاف متخصص در این حوزه یاری بطلبید، چرا که انتخاب وکیل پایه یک دادگستری درست در این زمینه می‌تواند بهترین تصمیم برای رسیدن به حق شما باشد.

وکیل اوقاف مؤسسه حقوقی فرهنگ تفاهم از آن جایی که تخصص و مهارت بسیاری در حل پرونده های مربوط به وقف دارد و با توجه به آن که بیشترین زمان خود را در زمینه‌های مربوط به امور وقفی قرار داده است، می تواند به درست شکل و در کم‌ترین زمان ممکن مشکلات افراد را حل نماید .

 توصیه ما نیز به شما این است که حتماً با یک وکیل وقف در خصوص مسائل مربوط به وقف مشورت نمایید چرا که مسائلی ازاین‌قبیل در ظاهر مسائلی ساده به نظر می‌آیند که افراد گمان می کنند با کمترین هزینه و زمان می توانند به‌تنهایی برای رسیدن به نتیجه موردنظر خود اقدام نمایند و چه بسا با قدم گذاشتن در این مسیر تازه متوجه سختی کار می شوند و نمی توانند به حق مورد نظر خود برسند، به همین علت مشاوره با وکیل اوقاف به‌نوعی یک پیشنهاد مهم محسوب می شود، چرا که او می تواند در خیلی از موارد با آوردن دلایل درست و قانع کننده برای قاضی، رأی موردنظر شما را بدست آورد.

وکالت و مشاوره تخصصی با وکیل

مزایای مشاوره با وکیل اوقاف موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم

از مزایای مشاوره با وکیل اوقاف متخصص که وکیل پایه یک دادگستری می باشد این است که وکیل اوقاف از آن جهت که نسبت به تمامی قوانین مربوط به قوانین اوقاف اطلاعات کامل و جامع دارد می تواند فردی را که به نحوی چه از نظر مادی و معنوی دچار ضرر شده است را به بهترین شکل به صورت حضوری و غیرحضوری از طریق تماس تلفنی راهنمایی کند و روش هایی را که فرد می تواند با قدم گذاشتن در آن به درست ترین شکل به حق خود برسد به او بازگو نماید؛ به همین دلیل پیشنهاد ما برای شما این است که حتماً با وکیل اوقاف متخصص که در تمامی زمینه‌های مربوطه مصادیق آن آگاهی دارد صحبت نمایید.

وکیل اوقاف مؤسسه حقوقی فرهنگ تفاهم  می تواند در خصوص کلیه اموری که مربوط به وقف می باشد افراد متقاضی را یاری برساند تا با خیالی آسوده انجام کلیه امور مربوط به درخواست خود را به وکیل اوقاف متخصص و تضمینی بسپارند.

سوالات متداول

در استفاده از وقف، مشروع و غیرمشروع بودن آن اهمیت دارد؟

بله مطابق ماده ۶۶ قانون مدنی وقف در استفاده از مقاصد غیرمشروع باطل است.

 

تاجر ورشکسته می تواند مال خود را وقف نماید؟

خیر تاجر ورشکسته و سفیه به جهت آن که ورشکسته شده و باید دیون خود را به طلبکاران پرداخت نماید از وقف مال خود منع می باشد.

 

ملک مشاع نیز قابل وقف می باشد؟

بله اگر شخصی خواهان وقف سهم خود در مال مشاع باشد اداره اوقاف برای جداسازی سهم تلاش می‌کند تا سهم سایرین را خریداری نماید و در صورت عدم رضایت، سهم وقف شده به شخص دیگری فروخته می شود و مبلغ آن برای کار موردنظر واقف خرج می گردد.

 

در معامله ملک وقفی به جز اداره ثبت اسناد و املاک از چه اداره‌ای باید استعلام و مجوز گرفته شود؟

املاک وقفی جدای از آن که باید در اداره ثبت اسناد مورد استعلام واقع شوند، از اداره اوقاف نیز باید مجوز دریافت نمایند.

 

آیا متولی می تواند انجام امور مربوط به وقف را به شخص دیگری تفویض نماید؟

خیر متولی بدون اجازه واقف حق تفویض اختیارات خود را ندارد؛ ولی اگر در ضمن وقف شرط مباشرت نباشد می تواند وکیل دریافت نماید.

 

در صورت تعدی و تفریط متولی برای او چه مجازاتی در نظر گرفته می شود؟

ابتدا توسط شعبه تحقیق اوقاف از سمت خود برکنار می شود و باید مال موقوفه را رد و خسارات وارده را جبران نماید و اگر عمل او مشمول عنوان کیفری بود به مجازات مقرر محکوم خواهد شد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

3 پاسخ

  1. در ارتباط با یک پرونده در ارتباط با موقوفه و پیگیری ان میخواستم مشاوره و در صورت توافق پیگیری گردد.

    1. سلام در خدمتتون هستیم.با شماره ۰۲۱۵۴۷۶۴ تماس حاصل فرمایید یا به شماره ۰۹۱۲۰۴۷۷۱۱۶ پیام دهید با شما تماس گرفته میشود.موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

جرائم اینترنتی چیست؟

در واقع جرائم اینترنتی به جرائمی گفته می‌شود که در بستر اینترنت انجام می‌گردد در واقع فرد مجرم با استفاده از کامپیوتر یا تلفن همراه فعل جرم را انجام می‌دهد.

ادامه‌ی مطلب »