فرم درخواست تنظیم لایحه توسط وکیل
تنظیم لایحه یا نوشتن لایحه اولین پرسشی که در جریان اقامه دعوا برای طرفین پرونده پیش میآید. سوال چگونه دفاعیات و اظهارات خود را در دادگاه باید مطرح کنند.
ممکن است برای شما نیز پیش آمده باشد که در جریان رسیدگی پرونده، قاضی از شما خواسته باشد که اظهارات خود را بیان کنید. بنابراین لایحه یا دفاعیه برای بیان خواسته و دلایل طرفین دعوا تنظیم میشود.
نوشتن لایحه یا دفاعیه برای دعاوی حقوقی یا کیفری به کار میرود همچنین لایحه قابل استفاده برای شاکی، متهم، خواهان و خوانده، فرد ثالث میباشد. در تمامی مراجع قضایی و غیر قضایی قابل تقدیم است.
لایحه چیست؟
لایحه در مفهوم لغوی به معنای یک نامه درخواست مکتوب است. اما در اصطلاح حقوقی، لایحه دفاعیه به معنای یک نامه حقوقی است که در آن فردی با ذکر ادله و مستندا به مواد قانونی، در تلاش است حق خود را اثبات نموده و یا در مقام دفاع از خود نفیا یا اثباتا برآید.
به عبارت بهتر لایحه دفاعیه، منطق یک فرد را در دفاع از حقوق خود نشان میدهد.
بارزترین حسن و ویژگی لایحه دفاعیه این است که لازم نیست متن لایحه حقوقی را خودتان بنویسید و میتواند توسط یک وکیل با تجربه از زبان شما تنظیم شود. واقع اگر کسی توانایی مالی گرفتن وکیل را نداشته باشد می تواند از این طریق دفاع خوبی را در دادرسی برای خود ترتیب دهد.
تنظیم لایحه و نیز تنظیم دادخواست برای یک پرونده، کاری بسیار تخصصی است و باید حتما توسط یک وکیل با تجربه و یا کارشناس حقوقی مجرب انجام شود. لایحه دفاعیه در یک پرونده، مبنای قضاوت قاضی در مورد شما خواهد بود. در نوشتن لایحه اصول متعددی باید رعایت شود که در این مقاله به آنها پرداخته شده است.
تنظیم لایحه و ثبت آن
برای ثبت یک عریضه، شما باید از طریق سایت سامانه ثنا اقدام کنید. در گذشته وکلا خودشان لایحه را به دادگاه تقدیم میکردند که این امر سبب اتلاف وقت بسیاری میشد. بااینحال، با پیشرفت تکنولوژی و حضور اینترنت در زندگی ما، این سامانه نیز برای ثبت لایحههای حقوقی و دفاعیه فعال شد تا افراد بتوانند درخواست خود را بهصورت الکترونیکی بارگذاری کنند.
نحوه تنظیم لایحه
تنظیم لایحه قضایی یا دفاعیه به ویژه در دعاوی کیفری امری است کاملا تخصصی و چون در سرنوشت نهایی دعوا تاثیر به سزایی دارد. در نتیجه حتما می بایست توسط شخصی تنظیم شود که به کلیه جوانب حقوقی و قانونی موضوع آشنا می باشد.
به همین دلیل تنظیم لایحه قضایی و دفاعیه معمولا از جانب وکیل صورت می گیرد. لازم به ذکر است که در حال حاضر تنظیم لوایح قضایی با مراجعه به سامانه عدل ایران و به شیوه کاملا الکترونیکی انجام می شود. در نتیجه برای تنظیم لایحه قضایی و ثبت آن ، نیازی به مراجعه حضوری به دادگاه نمی باشد.
به عنوان سخن نهایی باید گفت میدانیم که این طرح قانونی در دعاوی قانونی و قضایی تأثیرگذار هستند و در روند پرونده نیز تأثیر مثبتی خواهند داشت،اما این نکته قابل ذکر است که اگر به خوبی تنظیم نشوند، میتوانند در شکست شما مؤثر باشند.
بنابراین اگر نوشتن لایحه را برای مطرح کردن درخواست خود در دادگاه انتخاب میکنید، بهتر است برای این کار با یک وکیل ماهر و متخصص نیز در این باره مشورت کنید و از او برای تنظیم آن مشورت و کمک بگیرید.
نکات لازم برای تنظیم لایحه
شروع به نگارش هر متنی مستلزم مقدمه چینی، شرح ماوقع مستندات و در نهایت خواسته نگارنده است.
۱- قسمت های مختلف یک لایحه :
الف- مقدمه لایحه
در قسمت مقدمه شرح کوتاهی از واقعیت بیان می کنیم، مخاطب شما می خواهد بداند موضوع چیست و باب اختلاف کجاست که با شرح مختصری در مقدمه منشأ و سوابق اختلاف را بیان می کنید.
ب- متن لایحه
در قسمت متن لایحه رویدادها، استدلال ها و ضمایم را ذکر می کنیم و از اینها استفاده می کنیم برای جهت دادن به ذهن قاضی و نزدیک کردن وی به نتیجه مطلوب و مورد نظر ما.
ج- نتیجه لایحه
در قسمت نتیجه از مقدمه و دلایلی که ذکر شده است نتیجه می گیریم.
۲- توجه به صورت و ظاهر یک لایحه
قاضی هم یک انسان است و واجد احساس و قطعا صورت لایحه نشانه ای از شخصیت و جایگاه اجتماعی و نظم ذهنی و ظاهری ارائه دهنده آن است و به نوعی معرف وی پس توجه به نوع سربرگ، رنگ قلم و نوع کاغذ و حتی فونت و درشتی کلمات می تواند موثر باشد.
۳- لحن لایحه
علاوه بر نظم ظاهری لحن و نوع بیان مطلب در نوشتن لایحه دفاعیه باید همراه با احترام به قاضی و طرف مقابل و نیز با به کاربردن صحیح کلمات و رعایت دستور زبان و به کاربردن معنای واقعی کلمات باشد در واقع قلم خوب و توانایی و مهارتهای نوشتاری بالا همراه با دانش حقوقی است که جان یک لایحه را شکل می دهد.
۴- خط لایحه
لایحه را خوانا و خوش خط بنویسید و در صورت امکان آن را تایپ نمایید.
۵- خطاب درست
بسته به اینکه مخاطب لایحه شما چه مرجعی است و در چه مرحله ای لایحه می دهید خطابتان به مقام پذیرنده لایحه درست باشد.
مثلاً قاضی دادگاه بدوی را رییس خطاب کنید (و نه حاج آقا) یا قضات دادگاه تجدید نظر و دیوان را با توجه به اینکه قضات عالی رتبه هستند عالی جناب خطاب کنید و در خصوص سایر مراجع حسب مورد واژه ماسب برای خطاب انتخاب شود.
۶- احترام !
از کلمات احترام آمیز در آغاز و پایان لایحه نسبت به قاضی مخاطب و قاضی مراجع پیشین و طرف دعوا یا وکیل وی استفاده کنید توجه داشته باشید اگر هم از طرف خود کینه دارید این حس برای قاضی وجود ندارد و اگر قصد انتقاد از طرف را دارید انتقاد بدون توهین و توام با احترام باشد.احترام شما به قاضی در واقع احترام به جایگاه قانون و مقام قضاوت است و نه شخصی که روبروی شما ایستاده.
۷- انتخاب الفاظ، تعابیر و معانی درست
توجه داشته باشید که معانی کلمات حقوقی و غیر عام را در نظر بگیرید و از واژه های عامیانه در نوشتن لایحه دفاعیه استفاده نکنید .ناخودآگاه در نظر قاضی که یک حقوقدان است استفاده از واژه های عامیانه نشانه ای برای بی سوادی محسوب می شود. (سواد و دانش حقوقی) مثلاً عجیب است که گاهی دیده می شود یک وکیل دادگستری از واژه احضاریه یا متشاکی یا متهمه استفاده کند.
۸- نگارش و املای درست
اگر در املا و نحوه نگارش کلمه ای تردید داشتید، تحقیق کنید بهترین منبع لغت نامه ها هستند.
۹- اغراق نکنید !
از زبان محاوره ای و اغراق آمیز در نگارش لایحه استفاده نکنید اگر قاضی احساس کند که در بیان مطلب اغراق و بزرگنمایی می کنید توجه وی به لایحه شما کم می شود.
۱۰- لایحه یک درخواست است
خطاب و لحن لایحه شما نباید دستوری و آمرانه باشد.شما از قاضی درخواست می کنید و قاضی حسب تشخیص دستور می دهد.
۱۱- مختصر و مفید
از جملات کوتاه گویا، مختصر به جای زیاده نویسی و پرگویی و تکرار مطالب استفاده کنید.در واقع و به عبارت اخری حرف حساب بزنید، حاشیه نروید و مسائل بدیهی را تکرار نکنید.
۱۲- بیان منظور
منظور، هدف و خواسته خود را به صورت روشن و واضح بیان نمایید و پیچیده، ثقیل و مبهم سخن نگویید.قاضی وقت و فرصت این را ندارد که خیلی به لایحه شما برای فهم و درک موضوع فکر کند و برای آن وقت بگذارد.
۱۳- سخنان تکراری نگویید
گاهی نگارنده لایحه برای تاکید مقصود و دلیلی را مکرر در لایحه تکرار می کند این نه تنها تاثیر بیشتری بر ذهن قاضی نخواهد گذاشت بلکه ممکن است او را عصبی نماید.
۱۴- احاطه به موضوع
قبل از نگارش لایحه باید پروندده کامل مطالعه شود و نگارنده لایحه باید به موضوع احاطه داشته باشد.بسیار بد است که قاضی متوجه شود شما به عنوان متقاضی از موضوع محل اختلاف درک صحیح و درستی نداشته اید !
۱۵- پاسخ به طرف دعوا
اگر لایحه شما در پاسخ به اظهارات ظرف مقابل است جواب تمام ابهامات و ایرادات را به ترتیب بیان نمایید که اگر قاضی اول لایحه او را خواند با مطالعه لایحه شما به ترتیب پاسخ ، دلایل و دفاعیات شما را هم دریافت کند.
۱۶- استناد به قوانین
استناد به مواد قانونی در یک لایحه دفاعیه ضروری نیست ولی بهتر است جهت تاثیر گذاری بر ذهن و تصمیم قاضی بعد از هر استدلال و ارائه هر دلیل مستندات قانونی راجع به آن هم ذکر شود.
۱۷ – پیوست های لایحه
در صورتی که پاسخ شما به مدارک موجود در پرونده است یا دلیل جدیدی معرفی می نمایید تصویر آن را پیوست لایحه کنید و برای سهولت دسترسی و رویت قاضی پیوست ها را شماره بزنید و در متن لایحه به شماره ها اشاره کنید.
هزینه تنظیم لایحه توسط وکیل
بدیهی است که هزینه تنظیم لایحه توسط وکیل مرتبط با موضوع لایحه به مراتب کم هزینهتر از میزان حقالوکاله وکیل میباشد. تنظیم لایحه توسط وکیل علاوه بر صرفه جویی موجب پیشبرد اهداف شما در پرونده میشود.
باید گفت که هزینه تنظیم لایحه بستگی به نوع موضوع لایحه و تخصص، تجربه و زحمتی که وکیل برای تنظیم آن میکشد متفاوت میباشد.
ویژگیهای لایحه خوب
در تنظیم و ثبت لایحه نکات بسیار مهمی وجود دارد که غفلت از آنها ممکن است خسارات جبران ناپذیری را به وجود دارد. معمولا قضات به جهت کمبود وقت و نیز زیاد بودن اوراق پرونده، بر روی لایحه دفاعیه طرفین تمرکز میکنند. پس هر فردی که پروندهای در یک مرجع قضایی دارد، باید به ویژگی های یک لایحه دفاعیه خوب دقت نماید. برخی از این ویژگیهای عبارتند از:
- در تنظیم لایحه باید دقت نمود که حتما در مقدمه به شماره پرونده، دادنامه و یا ابلاغیه که براساس آن لایحه دفاعیه تنظیم شده اشاره گردد.
- خطاب درست در ابتدای لایحه بسیار مهم است. دقت کنید که در نوشتن لایحه حتما نام شعبه، دادگاه، دادسرا و … را به درستی وارد نمایید.
- لایحه نباید خیلی طولانی و نه خیلی کوتاه باشد. بلکه به اندازه اهمیت پرونده، تعداد موضوعات یا عناوین اتهامی و نیز میزان ادله، طول مناسبی داشته باشد.
- در تنظیم لایحه، باید از تکرار مکررات اکیدا پرهیز شود. همچنین، لایحه دفاعیه باید بهگونهای نوشته شود که تخریب بی دلیل طرف مقابل تلقی نگردد.
- چنانچه، لایحه نوشته شده در جواب لایحه طرف مقابل یا همان تبادل لوایح است، باید دقت گردد که به تمامی ادعا و ادله طرف مقابل به طور دقیق با ذکر شماره پاسخ داده شود.
- تایپی بودن لایحه و نیز ویراستاری حداقلی، به همراه بولد کردن و خط کشیدن زیر عبارات مهم و نیز املای درست کلمات در دید قاضی بسیار تاثیرگذار است.
- در نوشتن و ثبت لایحه به تمامی اصحاب پرونده از قاضی تا طرف مقابل و حتی خودتان (!)، احترام بگذارید و از الفاظ مودبانه استفاده نمایید.
- استناد به قانون، مهمترین بخش تنظیم لایحه درست است. در هر بخشی از لایحه سعی کنید برای ادعای خود از مواد قانونی استفاده کنید.
موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم با در اختیار گذاشتن وکلای مجرب و متخصص پایه یک دادگستری حاضر به ارائه خدمات از جمله نوشتن لایحه ، تنظیم دادخواست ، شکوائیه و امور مربوط به آن می باشند.
سوالات متداول برای تنظیم لایحه
آیا تنظیم لایحه برای دفاع در دادگاه لازم است؟
چند روش برای دفاع در جلسات دادرسی میباشد که بهترین آن داشتن یک وکیل متخصص است. درغیر صورت مشاوره مستمر با یک وکیل باتجربه در حیطه موضوع پرونده موثر است. روش دیگر داشتن یک لایحه مستحکم در خصوص پرونده میباشد.
مهلت تسلیم لایحه در دادگاه چقدر است؟
مهلت قانونی برای تنظیم لایحه و تسلیم آن تا قبل از اعلام ختم رسیدگی توسط قاضی است.
چگونه میتوان لایحه تنظیم کرد؟
معمولا لایحه توسط وکیل انجام میشود. برای تنظیم لایحه میتوانید به سامانه عدل ایران مراجعه کنید و به صورت الکترونیکی لایحه خود را تنظیم کنید.
لایحه در اصطلاح حقوقی چیست؟
نوشته ای مکتوب برای دعاوی حقوقی و کیفری است که توسط خواهان یا خوانده به منظور دفاع یا خواسته و قید مطالبی، در طول فرآیند دادرسی به دادگاه تسلیم میشود.