وکیل گمرک کیست
وکیل پایه یک دادگستری است که خبره و متخصص در امور مربوط به سازمان گمرک کشور می باشد. همچنین وکیل گمرکی علاوه بر دانش و تخصص حقوقی، باید مسلط بر اختلافات گمرکی، روند ترخیص کالا، تعرفههای گمرکی، مسائل و تعرفههای مربوط به حمل و نقل و انبارداری باشد.
وکیل گمرکی خوب باید اطلاع کافی از آخرین تغییرات و ممنوعیتهای وضع شده در حوزه واردات و صادرات، قوانین و مقررات مالی و مسائلی از این قبیل دیگر را برای پیشبرد هرچه سریع تر پروندههای گمرکی دارا باشد.
آشنا بودن با انواع نهادها و کمیسیونها و حوزههای صلاحیت هریک از آنان از دیگر ملزومات برای یک وکیل گمرکی متخصص میباشد. وکیل گمرک در ابتدای امر باید از طریق سازمان گمرک و کمیسیونهای آن، برای شکایت و پیگیری پرونده موکل خود اقدام نماید و در صورتی که از این روش نتیجه نگرفت، باید با کمک قوانین و مقررات مربوطه اقدام به شکایت از تصمیمات کمیسیونهای گمرکی در دیوان عدالت اداری نماید.
بنابراین یک وکیل گمرک متخصص، شخصی است که علاوه بر تمام موارد ذکرشده باید بر مباحث و قوانین مربوط به دیوان عدالت اداری و چگونگی شکایت در این دیوان آشنا باشد.
لازم به ذکر است که یکی از علل محدود بودن وکلای گمرکی خبره و متخصص، عدم طرح مباحث گمرکی در دانشگاه و دوران تحصیل است به همین منظور این شخص باید با علاقه واستعداد خود، پیگیر برای کسب دانش باشد و با ورود به پروندههای این چنینی، تجربه و مهارت لازم کسب نماید.
تخلفات گمرکی و انواع آن به چه معناست
در تعریف تخلفات گمرکی باید گفت، زیرپا گذاشتن قوانین گمرکی که از سوی سازمان گمرک منصوب شده یا هرگونه اقدامی برخلاف قانون مانند قاچاق کالا از تخلفات گمرکی به شمار میرود.
به طور کلی تخلفات گمرکی در ۳ دسته اصلی تقسیم میشوند که هریک دارای زیرمجموعه ای است. حال ما میخواهیم به اختصار سه دسته از تخلفات گمرکی را بیان کنیم :
تخلفات گمرکی ناشی از نقض قوانین مصوب در آیین نامه (تخلفات انتظامی)
صاحبان کالا برای فرار از هزینههای ورود کالا و ترخیص کالا، اقدام به ورد کالا از طریق شیوههای غیرقانونی و عبور از مرزها بدون مجوز مینمایند.
در این نوع تخلف، ورود این کالاها قانونی است اما افراد برای کسب سود هنگفت تر از طریق غیرقانونی و به صورت قاچاق مبادرت میکنند.
در صورت کشف قاچاق کالا، مسئولین برای جریمه انتظامی ، نصف مبلغ کل جنس را درنظرگرفتهاند و بعد از دریافت آن کالا را ترخیص مینمایند.
تخلف گمرکی مخالف با امور قانونی گمرک (عدم اظهار)
این تخلف زمانی صورت میگیرد که صاحبان کالا اجناس مجاز را مطابق دستورعملها وارد میکنند در این بین اجناس غیر مجاز را میان دیگر کالاهای مجاز میگنجانند. در این تعریف، کالاهایی که با مجوز و پرداخت عوارض وارد میشوند را اظهارشده و اجناسی که بدون مجوز و پرداخت گمرکی رد میشوند را اظهار نشده میگویند.
تخلف گمرکی مغایر با قوانین گمرکی (اقدام عملی)
این نوع از تخلفات گمرکی بدون تسلیم اظهارنامه صورت میگیرد. بدین معنا که در این نوع از تخلف، صاحب کالا بدون تسلیم اظهار نامه به گمرک اقدام به خروج کالا نموده و یا کالای غیرمجاز را با عنوان کالای مجاز دیگری ترخیص میکند. درحقیقت به کار بردن اسناد خلاف واقعیت را تخلف عملی میگویند.
از دیگر موارد تخلفات گمرکی:
- پیدا کردن کالاهای بدون رعایت تشریفات گمرکی.
- عدم پرداخت عوارض گمرکی.
- ورود کالاهای غیرمجاز یا ارائه اظهارنامه تقلبی
- ورود بیش از حدمجاز کالا به گمرک
نقش و وظایف وکیل گمرک
وکیل گمرکی از باسوادترین و آگاه ترین وکلا است که با تجارب فراوان در پروندههای گمرکی، مبادرت به مشاوره تخصصی و قبول وکالت میکند. وکیل گمرک، متخصص در حل مسائلی مثل درگیری و اختلافات گمرکی، چگونگی ترخیص کالا، مراحل صادرات و واردات و مسلط به قوانین داخلی و بین المللی و آگاه به شرط داوری در چنین پروندههایی است.
تسلط وکیل محدود به موارد گفته شده نمیباشد و باید نسبت به مناطق تجاری آزاد و قوانین آن مسلط باشد.
از مهمترین وظیفه وکیل گمرک ، توانایی در حل امور گمرکی است مانند پرودههایی که بین صاحبان کالا و کمیسیون گمرکی اختلاف میباشد.
در بعضی مواقع پروندههای گمرکی به دیوان عدالت اداری ارجاع میشود که دراینجا نیز نقش وکیل بسیار سازنده و موثر است.
وکیل گمرک به عنوان نماینده موکل خود دارایی وظایفی است که ما قصد داریم به شرح آن بپردازیم:
- خدمت رسانی در حوزه مشاوره تخصصی ترخیص کالا، حمل و نقل، ترانزیت و به طورکلی امورگمرکی
- ترخیص کالاهای ضبط شده.
- اطلاع از اخرین تغییرات در قوانین.
- اطلاع از ممنوعیت های گمرکی.
- ارائه مشاوره در زمینههای اخذ کارت بازرگانی و مجوز تاسیس شرکت یا صنایع.
- آگاهی کامل نسبت به قوانین مناطق آزاد تجاری.
- ارائه مشاوره در زمینه صادرات و واردات کالا.
- معرفی کارگزار درحوزه گمرک.
- پیگیری آراء در دیوان عدالت اداری.
- گرفتن مجوزهای لازم از معافیت های گمرکی صادرات واردات، وزارت صنایع، تجهیزات پزشکی و بهداشتی، بازرگانی.
پرونده های که وکیل گمرکی میتواند ورود کند
همان طور که میدانید هروکیل پایه یک دادگستری میتواند به پروندههای گمرکی ورود کند اما به دلیل تخصصی بودن حوزه گمرک و گستردگی آن ، بهتر است که وکیل متخصص گمرک را برای پروندههای گمرکی انتخاب نمایید.
در وکالت نامه گمرکی، تمامی عملیات امور گمرکی به نمایندگی وکیل انجام میشود و نیازی به حضور موکل نیست.
پروندههایی که وکیل گمرک میتواند در موضوع امور گمرکی، ورود کند:
- پرداخت عوارض گمرک.
- امضا کردن اسناد و اوراق.
- تنظیم لیست و رسیدهای اجناس.
- شرکت در کمیسیون و انجام تشریفات گمرکی ترخیص و تحویل کالا.
- اقدام برای تشریفات گمرکی.
یک وکیل گمرک حرفهای با تسلط بر دانش حقوق حتی میتواند از طریق مشاوره حقوقی تخصصی یا شرط داوری در این نوع دعاوی ، از ایجاد دعاوی گمرکی جلوگیری کند.
انواع دعاوی گمرکی کداماند؟
در تعریف این سازمان باید گفت؛ گمرک یک نهاد دولتی است که با کمک قوانین و مقررات خاصی برای صادارات و ورادات کالا اختصاص یافته است. به این ترتیب در این سازمان کمیسیونی تشکیل شده که به رسیدگی دعاوی و امور گمرکی میپردازد.
بنابراین عدم اطلاع کافی یا توجه نسبت به این قوانین خاص، ممکن است باعث به وجودآمدن مشکلاتی در خصوص اقدامات صادراتی و ورادات کالا شود که این مشکلات منجر به خسارتهای مالی یا جانی گردد.
از انواع دعاوی که در کمیسیون های گمرکی مورد بررسی قرار میگیرد:
- نگهداری کالا در انبار گمرک
- جریمهها و استفاده از اظهانامه تقلبی
- قاچاق ارز و کالا
- مشخص نمودن تعرفهها
- رژیمهای گمرکی
- حقوق گمرک در معاهدات بینالمللی
- تشخیص تعرفه ها
- رسیدگی به اختلافات در خصوص امور گمرکی
قابل توجه است که آراء صادره در این کمیسیون لازمالاجراست و در سریعترین زمان ممکن باید اجرا شود اما درصورتی که نسبت به این آراء اعتراض داشته باشید باید برای درخواست شکایت به دیوان عدالت اداری مراجعه نماید.
بنابراین بهتر است که برای جلوگیری از هزینههای اضافی و گزاف در جلسات کمیسیون یا اعتراض به آراء کمیسیون از یک وکیل گمرک خبره که نسبت به دعاوی مطروحه در دیوان عدالت اداری نیز اشراف داشته باشد، استفاده نماید.
نحوه رسیدگی به دعاوی گمرکی
همان طور که گفته شد نهاد رسیدگی به اختلافات گمرکی در صلاحیت کمیسیونهای گمرک میباشد که از ۷ عضو اصلی و ۵ عضو علیالبدل تشکیل شده است. رئیس گمرک این اعضا را به مدت ۲ سال تعیین میکند. با حکم این سازمان یکی از اعضا چه عضو اصلی و چه علیالبدل) به عنوان منشی انتخاب میشود.
در اولین جلسه کمیسیون، رئیس و نایب رئیس با رای مخفی انتخاب میشوند و در صورت غیبت چه موجه چه غیرموجه هرفردی از عضویت برکنار میشود. تاریخ رسیدگی بدوی به اختلافات باید توسط کمیسیون مشخص شود و مطابق قانون آیین دادرسی مدنی عدم حضور هریک از طرفین مانع از رسیدگی نمیباشد.
در مذکرات جلسات رسیدگی با حضور ۴نفر از اعضا آغاز میشود برای صدور رای حضور ۵نفر از اعضا ضروری است و رسمیت این رای با امضای حداقل ۴ نفر از اعضای موافق صورت میگیرد. اعضای مخالف با قید علت مخالفت خود در پشت برگه رای آن را امضا میکنند.
درصورتی وجود نقص در پرونده، به مرجع مربوطه ارجاع میشود. این کمیسیون معمولا در هرهفته ۵ جلسه رسیدگی برگزار میکند. درنهایت رای صادره از کمیسیون لازمالاجراست و برای اعتراض به رای صادره باید دادخواست خود را به دیوان عدالت اداری تقدیم کنید.
لازم است بدانید که جلسات رسیدگی در دیوان عدالت اداری به صورت غیرحضوری است. بنابراین بهتر است که با یک وکیل دیوان عدالت اداری مشورت کنید.
هزینه حق الوکاله وکیل گمرک
تعرفه حقالوکاله وکیل سالانه توسط قوه قضاییه تعیین و به روز رسانی میشود. بدین صورت که این تعرفهها به طورکلی یک راهنما برای هرنوع دعاوی مختلف است که حداقل و حداکثر میزان حقالوکاله را تعیین میکند.
معمولا طرفین وکالتنامه قبل از انعقاد قرارداد به مذاکره برای تعیین میزان حقالوکاله میپردازند. این مذاکره به صورت توافقی خواهد بود و طرفین برای تعیین میزان حقالوکاله بسته به نگاه عرفی و تمبری که وکیل برای پرونده باطل میکند، به توافق میرسند.
بنابراین این میزان باتوجه به تنظیم لایحه یا دادخواست و مراجعه و رافت وآمد به ارگانهای دولتی و دادگاه و حضور در جلسه دادرسی و دفاع از موکل متفاوت خواهد بود. درنتیجه نمیتوان یک مبلغ مشخصی را برای هزینه وکیل بیان کرد و این میزان کاملا توافقی است که میتواند بالاتر یا پایینتر از تعرفه قوه قضاییه باشد.
بهترین وکیل گمرک در تهران
برای یافتن بهترین وکیل گمرک در تهران فقط کافی است که تحقیقات لازم را انجام دهید و عجولانه تصمیم نگیرید. توجه داشته باشید که وکیل موردنظرتان باید دانش کافی در زمینه تخصصی گمرک داشته و باتوجه به مطالب بالا این شخص باید در حوزه دیوان عدالت اداری نیز تخصص لازم را داشته باشد.
تحقیقات خود را میتوانید با پرسوجو از دوستان و آشنیان خود که در این زمینه اطلاعات دارند، آغاز کنید و از آنان بخواهید تا بهترین وکیل گمرک را به شما معرفی کنند.
برای جستجوی یک وکیل خوب در تهران میتوانید به سایتهای مختلف مراجعه نماید. همان طور که میدانید امروزه فضای مجازی از اهمیت ویژهای برخوردار است و اکثر صاحبان کسب و کار، برای تبلیغ کارخود در صفحات اجتماعی مانند اینستاگرام به فعالیت میپردازند.
شما نیز میتوانید رزومه وکیل موردنظرتان را در صفحات شبکههای اجتماعی دنبال کنید تا بهترین وکیل گمرک در تهران را بیابید. یکی از مطمئن ترین راهها برای یافتن وکیل موردنظر، مراجعه به کانون وکلا و درخواست معرفی یک وکیل خبره از آنان نماید.
بهترین وکیل گمرک در تهران نه تنها سرعت کار شما را بالا میبرد بلکه در هزینههای اضافی و زمان صرفهجویی میکند. چراکه وکیل به نمایندگی از موکل، تمام امور گمرکی را به دست میگیرد و با پیگیری مشکلات حقوقی و احتمالی بعد از آن تنها با حضور یک وکیل گمرک متخصص حل میشود. وکیل گمرک در تهران با مشاوره حقوقی لازم میتواند شما را در حل مشکلات و ترخیص کالا راهنمایی نماید.
خدمات موسسه فرهنگ تفاهم در خصوص امور گمرکی
- ارائه مشاوره موثر در خصوص امور و اختلافات گمرکی، اخذ کارت بازرگانی، حمل و نقل و بارگیری.
- انجام کلیه امور مربوط به گمرک از قبیل امور صادرات و واردات کالا.
- ترخیص کالا و آزاد سازی کالا های ضبط شده.
- بررسی و ارائه مشاوره تخصصی در زمینه قرار داد های خرید کالا از خارج از کشور و صدور کالا از طریق پست.
- ارائه خدمات حقوقی موثر در امور مربوط به بیمه، انبار داری و حق العمل کاری در گمرک.
- تهیه و تنظیم لوایح.
- طرح دعوا.
- دفاع در کلیه مراجع مربوط اعم از کمیسیون حل اختلاف، دیوان عدالت اداری و سازمان تعزیرات حکومتی.
- حل و فصل اختلافات گمرکی از طریق داوری.
- اخذ مجوز های مورد نیاز از وزارت صنایع، بازرگانی، اداره بهداشت و تجهیزات پزشکی اداره استاندارد، معافیت های گمرکی و صادراتی.
همچنین موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم با در اختیار داشتن وکلای متخصص در زمینه گمرک می تواند در مسیر راهیابی پرونده کمک شایانی نماید.
سوالات متداول
روند ترخیص کالا به چه صورت میباشد؟
برای ترخیص کالا در گمرک کافی است در سیستم الکترونیکی به نام نگار کلیه اسناد را ثبت و مراحل آن طی میشود. ۱. کامل کردن اظهارنامه واردات و ثبت آن در سیستم ۲. شماره اعلامیه ورود کشتی یا هواپیما به شرکت حمل و نقل ۳. ارائه اظهارنامه توسط ترخیص کار.
مدارک لازم برای ترخیص کالا کداماند؟
برای ترخیص کالا مدارکی مانند: ۱. بارگذاری بارنامه ۲. ترخیصیه ۳. قبض انبار ۴. پروفرما یا پیش فاکتور ۵. پکینگ لیست ۶. گواهی مبدا
در کالاهای وارداتی باید اسنادی به اظهارنامه ضمیمه شود مثل: کالا وارداتی ، سند خرید کالا، سند حمل کالا ، قبض انبار کالا لازم است ترخیص کالا.
هزینه حق الوکاله وکیل گمرک چقدر است؟
همان طور که میدانید قوه قضاییه سالانه برای هزینه حق الوکاله تعرفهای بیان میکند اما به طورکلی این میزان کاملا توافقی میان وکیل و موکل میباشد که ممکن است پایینتر و بالاتر از میزان تعرفه صورت بگیرد و در عقدنامه وکالت باید ذکر شود.
ویژگیهای یک وکیل خوب گمرک چیست؟
از ویژگیهای یک وکیل خوب گمرک، تسلط بر قوانین داخلی و بینالمللی و آییننامههای گمرکی، به روزرسانی کردن اطلاعات حقوقی، اشراف بر تمامی مراحل گمرکی اعم از ترخیص کالا، داشتن پروانه کارگذاری گمرکی و سرعت عمل در امور گمرکی میباشد.