فرم تنظیم شکواییه آنلاین
امروزه باتوجه به گستردگی و پیچیدگی علم و فناوری، جرایم کیفری نیز وسیع تر و همچنین پیشرفته تر شده است. گاهی مرز تشخیص اینکه کدام عنوان مجرمانه برای فرد متهم قابل انتساب است، حتی برای کارشناسان حقوقی نیز سخت میشود. بنابراین در شکواییه یا شکایت نامه باید عنوان مجرمانه متناسب به طور دقیق و علت آن ذکر شود تا هرگونه شک و شبه برای قاضی از بین برود. درنتیجه برای تنظیم شکواییه (تنظیم شکایت نامه) باید نسبت به علم حقوق و آراء وحدت رویه آشنایی و تسلط داشته باشید.
همان طور که میدانید متاسفانه امروزه شمار پرونده های کیفری در دادگاهها افزایش یافته و به دلیل اطاله رسیدگی خصوصا در پروندههای کیفری، روند رسیدگی پروندهها، کندتر شده است.
حال شما فرض کنید که باتوجه به روندی که در جریان رسیدگی باید طی شود و هزینههایی که صرف میشود به دلیل نقض پرونده یا احراز نشدن موضوع شکایت و عدم انتساب آن به عمل خوانده موجب کندتر یا مختومه شدن پرونده شود.
بنابراین تنظیم شکایت نامه یا یک شکواییه مناسب میتواند کمک بسیار شایانی برای به نتیجه رسیدن پرونده شما باشد همچنین تنظیم شکایت نامه محکم از طولانی تر شدن روند رسیدگی جلوگیری میکند. بنابراین ما در این نوشتار قصد داریم درخصوص تنظیم شکواییه و چگونگی آن بپردازیم.
تنظیم شکواییه
شکواییه یا شکایت نامه به طور کلی یک برگه یا فرم مخصوصی است که توسط قوه قضاییه، فرمت آن از قبل تعیین شده. بنابراین شاکی برای اقامه دعاوی کیفری، باید شکایت نامه را تکمیل و آن را تقدیم مقام قضایی نماید. همان طور که گفته شد شکایت نامه یا شکواییه برای طرح دعاوی کیفری است. شکواییه را میتوان خود شاکی یا توسط وکیل تکمیل شود.
شکایت نامه یا شکواییه، ورقه ای چاپی که شامل اطلاعاتی مانند مشخصات شاکی، مشخصات مشتکی عنه، عنوان جرم، زمان و محل وقوع جرم و شرح شکایت میباشد. شکایتنامه را باید از طریق دفتر خدمات قضایی برای دادسرا یا مرجع دارای صلاحیت ارسال میشود.
نحوه تنظیم شکواییه
مطابق ماده ۶۸ آیین دادرسی کیفری که بیان میدارد:
شاکی یا مدعی خصوصی میتواند شخصاً یا توسط وکیل شکایت کند.
در شکواییه موارد زیر باید قید شود:
الف – نام و نام خانوادگی، نام پدر، شغل، سن، وضعیت تاهل، میزان تحصیلات، مذهب، تابعیت، شماره ملی، شماره شناسنامه، نشانی دقیق و درصورت امکان نشانی پیام نگار (ایمیل)، شماره تلفن ثابت و همراه و کد پستی شاکی.
ب – موضوع شکایت، تاریخ و محل وقوع جرم.
پ – ضرر و زیان وارده به مدعی(شاکی) و خواسته مورد مطالبه وی.
ت – ادله وقوع جرم، اسامی، مشخصات و نشانی شهود و مطلعان در صورت امکان.
ث – مشخصات و نشانی مشتکی عنه یا مظنون در صورت امکان.
موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم با در اختیار گذاشتن وکلای مجرب پایه یک دادگستری می تواند به شما در تنظیم شکواییه آنلاین توسط وکیل و امور مربوط به آن کمک شایانی نماید.
شرایط تنظیم شکواییه
همان طور که میدانید تنظیم شکواییه نیز مانند امور حقوقی دیگر نیاز به یکسری شرایط کلی و عمومی میباشد. به این صورت که شاکی برای تقدیم شکواییه از لحاظ قانونی و حقوقی باید دارای شرایط قانونی باشد. این شرایط لازم برای شاکی و طرح شکایت به شرح زیر میباشد:
۱. داشتن اهلیت
زیان دیده یا همان شاکی باید برای اقامه دعوا و طرح شکایت اهلیت قانونی داشته باشد. به این معنا که حداقل سن لازم برای طرح شکایت را دارا باشد که در دختران ۹ سالگی و در پسران ۱۵ سالگی است اما در رویه عملی دادگاهها، سن قانونی ۱۸ سال میباشد. درصورتی که شاکی زیر حداقل سن قانونی (۱۸سال) باشد، ولی یا قیم قانونی باید به جای او اقامه دعوا کند.
۲. شکایت شاکی
جرایمی وجود دارد که با شکایت شاکی قابل پیگیری است و جنبه عمومی ندارد مانند جرایم افترا، توهین و فحاشی و … بنابراین بلافاصله پس از تقدیم شکواییه به دادسرا موضوع مورد شکایت، تعقیب و تحقیقات شروع می شود.
۳. اعلام و اخبار ضابطین دادگستری
در جرایمی که جنبه عمومی و غیر قابل گذشت دارند، با اعلام و گزارش ضابطین دادگستری، تعقیب جرایم را دنبال میشود. قابل اشاره است که ضابطین قوه قضاییه در حال حاضر همان ماموران نیروی انتظامی میباشند. اما در برخی موارد نیروی مقاومت بسیج و سپاه پاسداران جمهوری اسلامی نیز به عنوان ضابطین دادگستری محسوب میشوند.
۴. اظهار و اقرار متهم
طبق ماده ۱۶۴ قانون مجازات اسلامی ، اقرار عبـــارت از اخبــار شخص به ارتکاب جرم، از جانب خود است. در مواردی که قراین و دلیلی بر خلاف اقرار متهم در دست نباشد، نوبت به ادله دیگر نمیر سد و اقرار متهم اولویت اول است. بنابراین وقوع جرم با اقرار متهم اثبات میشود.
۵. جرایم مشهود
جرمی که در شُرف وقوع بوده و یا زمان اندکی از وقوع آن گذشته باشد، چنانکه آثار و ادلّه جرم، اثبات و اِنتساب آن را به فاعل ممکن نماید را جرم مشهود می گویند.
هزینه تنظیم شکواییه
به طور کلی باید گفت که تعیین میزان هزینه تنظیم شکواییه توسط وکیل بستگی به موضوع شکایت دارد هرچند که تجربه و تخصص و سابقه وکیل برای تنظیم شکواییه در میزان هزینه بیتاثیر نیست. تنظیم شکواییه توهین و افترا، کلاهبرداری، شکواییه سرقت و غیره از موضوعاتی است که باید شکواییه تنظیم شود.
همان طور که میدانید هر پرونده شرایط خاص و پیچیدگیهای متخص خود را دارد بنابراین تنظیم شکواییه باید متناسب با پرونده تنظیم شود.
تعیین هزینه تنظیم شکواییه به عرف نیز بستگی دارد اما در هرحال این توافق طرفین (وکیل و موکل) است که درنهایت میزان این هزینه را تعیین مینماید. به این صورت که ممکن است توافق طرفین کمتر یا بیشتر از میزان هزینه تنظیم شکواییه در عرف باشد.
همان طور که در بالا از اهمیت تنظیم شکایت نامه گفته شد؛ توصیه میشود که حداقل با یک وکیل متخصص درخصوص تنظیم شکایت نامه مشورت نماید.
موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم با در اختیار داشتن وکلای مجرب آماده به ارائه خدمت به طور تخصصی در حوزه تنظیم شکواییه آنلاین و راهنمایی و مشورت برای تنظیم آن میباشد.
سوالات متداول
چگونه میتوان شکواییه تنظیم کرد؟
برای تنظیم شکواییه باید مطابق ماده ۶۸ قانون آیین دادرسی کیفری عمل شود. به این صورت که شاکی یا وکیل وی باید شکایتنامه را که شامل مشخصات،شغل سن، مشخصات شاکی، موضوع شکایت، محل وقوع جرم را تکمیل و به دادسرا یا دادگاه دارای صلاحیت تقدیم کند.
شرایط لازم برای تنظیم شکواییه چیست؟
از شرایط لازم برای تنظیم شکایت باید به داشتن اهلیت، اظهار و اقرار متهم،شکایت شاکی، اعلام ضابطین دادگستری و جرایم مشهود اشاره کرد.
شکواییه در قانون چگونه تعریف میشود؟
شکواییه یا شکایتنامه یک فرم قضایی مخصوصی است که توسط قوه قضاییه برای طرح دعاوی کیفری تعیین شده است. شاکی یا وکیل وی میتوانند با تکمیل شکواییه و تقدیم آن به مرجع قضایی ذی ربط، پرونده خود را به جریان بیاندازند.