مالیات بر درآمد اجاره املاک
مالیات بر درآمد اجاره املاک و مستغلات
همان طور که می دانید مالیات ها در واقع یکی از راه های کسب درآمد دولت و انجام خدمات عمومی می باشند . در واقع دولت با اخذ مالیات از آحاد جامعه درامد کسب می کند و درآمد لازم را برای انجام خدمات عمومی و فعالیت های اقتصادی خود به کار می گیرد .
پس مالیات در اقتصاد ایران از اهمیت زیادی برخوردار است.
مانیز در این نوشتار قصد داریم به بررسی مالیات بر درآمد اجاره املاک و مستغلات بپردازیم .
مالیات به دو دسته مالیاتهای مستقیم و مالیاتهای غیرمستقیم تقسیم می گردد.
مالیات املاک از جمله مالیاتهای مستقیم است و شامل انواع درآمد حاصل از ملک است.
موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم با در اختیار داشتن وکلای خبره مالیاتی و مشاورین حقوقی متخصص و مجرب، آماده ارائه خدمات مختلف در زمینه مالیات و دعاوی مالیاتی می باشد.
مالیات بر درآمد اجاره املاک و مستغلات چیست؟
درصورتیکه صاحبان املاک و مستغلات چه مسکونی، تجاری و … ملک خود را در اختیار اشخاص دیگر به جهت سکونت، فعالیت شغلی و..قرار دهند و از این طریق درآمدی حاصل گردد، درآمد حاصلشده بر اساس نوع و میزان آن مشمول مالیات بر درآمد املاک اجاره میگردد.
مالیات بر درآمد اجاره، صرفاً مختص صاحبان املاک بوده و ارتباطی با مستأجر ندارد مالیات بر درآمد مستغلات (اجاره)به دو دسته تقسیم می شود :
● اجاره دست اول
● اجاره دست دوم
مالیات مستغلات یا اجاره دست اول
مالیاتی است که به درآمد املاک و مستغلاتی که از طرف مالک به اجاره واگذار می شود تعلق می گیرد، در واقع موجر مالک نیز می باشد.
مالیات اجاره دست دوم
هر گاه مستاجر محل مورد اجاره را به غیر به اجاره واگذار نماید، مشمول مالیات اجاره داری دست دوم می باشد، در واقع موجر مالک نمی باشد.
روش های تعیین مال الاجاره املاک
● مال الاجاره از روی سند رسمی تعیین می شود.
● ماده ۵۴ درآمد اجاره بر اساس قرارداد اعم از رسمی یا عادی مبنای تشخیص مالیات قرار میگیرد و در مواردی که قرارداد وجود نداشته باشد یا از ارائه آن خودداری گردد و یا مبلغ مندرج در آن کمتر از هشتاد درصد (۸۰%) ارقام مندرج در جدول املاک مشابه تعیین و اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور باشد و نیز در مورد ماده (۵۴ مکرر) این قانون، میزان اجاره بها بر اساس جدول اجاره املاک مشابه تعیین خواهد شد.
در صورتی که مستأجر جزء مشمولان تبصره(۹) ماده(۵۳) این قانون باشد، اجاره پرداختی مستأجر ملاک تعیین درآمد مشمول مالیات اجاره خواهد بود.
چنانچه براساس اسناد و مدارک مثبته معلوم شود اجاره ملک بیش از مبلغی است که مأخذ تشخیص درآمد مشمول مالیات قرار گرفته است، مالیات مابهالتفاوت طبق مقررات این قانون قابل مطالبه و در صورت اعتراض مودی، پرونده قابل رسیدگی در مراجع حل اختلاف موضوع این قانون خواهد بود.
در مواردی که درآمد اجاره واقعی کمتر از درآمد تعیینشده طبق مقررات این ماده باشد و مالیات تعیینشده مورد اعتراض مودی باشد، در این صورت پرونده قابلرسیدگی در مراجع حل اختلاف مالیاتی موضوع این قانون خواهد بود.