جرم اغفال بیمار و فریفتن بیمار
ممنوع است که موسسات پزشکی و دارویی، پزشکان و طبیبان با استفاده از فریب و گمراهی، بیماران را به سمت خود جذب کرده و از آنها سود بیشتری کسب کنند.
اگر این اتفاق بیفتد، متخلفین به مجازاتی که در قانون ممنوعیت تبلیغات و معرفی محصولات و خدمات غیرمجاز و آسیب رسان به سلامت در رسانههای ارتباط جمعی داخلی و بینالمللی و فضاهای مجازی تعیین شده است، محکوم میشوند.
در ادامه، وکیل جرایم پزشکی تهران به سادگی و روشنی این موضوع را توضیح میدهد.
فریب بیمار با استفاده از عناوین مجعول
وکیل جرایم پزشکی تهران بیان میکند که استفاده از عناوین جعلی و مجعول توسط موسسات پزشکی و دارویی، پزشکان و دیگر اشخاص دخیل در این امور، که واقعیت ندارند و باعث گمراهی بیمار میشوند، جرم محسوب میشود.
مجازات اغفال بیمار برای جذب وی
در صورتی که جرم ارتکاب شده، از مصادیق مندرج در ماده ۱ قانون فوق الذکر باشد، مرتکب یا مرتکبین جرم مجازات حبس یا جزای نقدی درجه ۶ و محرومیت از فعالیت شغلی و اجتماعی مرتبط برای مدت ۲ تا ۵ سال را در پی خواهند داشت.
همچنین، اگر خسارتی به مصرف کننده وارد شود، جبران خسارت به بیمار نیز میبایستی صورت گیرد. همچنین معادل دو تا پنج برابر خسارت وارده به آن شخص، به عنوان جزای نقدی محکوم خواهد شد.
اغفال بیمار و مصادیق اطلاعات نادرست
مصادیق اطلاعات نادرست و تبلیغ خلاف واقع شامل اطلاعات نادرست، اشتباه و ناصحیح، یا اطلاعاتی است که خلاف قوانین مربوطه هستند و باعث اغفال بیمار و فریبندگی وی میشود.
در اینجا، مفهوم ادعاهای خلاف قوانین مربوطه، به مواردی اشاره دارد که به منظور فریب بیمار ارائه میشود. با توجه به قوانین و مقررات مربوط، این موارد پس از اخذ نظر کارشناسی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا مراجع قضایی صاحب صلاحیت، تعیین و مشخص میشود.
به عبارت دیگر، مواردی که در این مصادیق شامل میشوند، شامل روش فرآوری، تولید، نامگذاری تجاری، خواص، ترکیب، منشا سودمندی، ارزش غذایی، روش درمانی و خدمات، آثار و منافع ناشی از ارایه خدمات یا درمان یا داشتن گواهی یا مجوز از مراجع داخلی یا خارجی در خصوص کالاها و خدمات موضوع این قانون هستند که مشخص و معین شدهاند.
مجازات مدیرمسئول رسانه
اگر اغفال بیمار یا فریب بیمار از مصادیق تبصره ۲ ماده ۱ قانون فوق الذکر باشد، مدیر مسئول مربوطه مسئول خواهد بود. مجازات مدیر مسئول در رسانههای چاپی یا مسئول ذیربط در سایر رسانهها به مجازات مندرج در این قانون خواهد بود.
به عبارت دیگر، انتشار تبلیغات موضوع قانون توسط رسانههای جمعی، مسئولیت مدیر مسئول چاپی یا مسئول ذیربط در سایر رسانهها را در قبال اغفال بیمار و گمراهی ایشان قرار میدهد و مجازاتی برای ایشان قرار میگیرد.
در اینجا باید توضیح دهیم که الزام به جبران خسارت شامل مواردی نمیشود که ورود آسیب به بیمار منتسب به تبلیغ کننده نیست. بنابراین، اگر آسیب و ایراد وارده به بیمار، فریفته شده باشد و منتسب به مبلغ باشد، مسئولیت ایشان به جبران خسارت میانجامد.
الزام قانونی وزارتخانه ها و سازمانهای ذی ربط
اغفال بیمار و فریب بیمار که موجب جذب وی میشود، به موضوعی مهم تبدیل شده است. اگر طبق ماده ۳ قانون مذکور، کلیه وزارتخانهها و سازمانهای ذیربط موظف هستند در جهت برخورد با این موضوع یعنی اغفال و فریب بیمار، در فضاهای مجازی و شبکههای ماهوارهای با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و یا سازمان غذا و دارو همکاری نمایند.
نمونه رای دادگاه با موضوع اغفال بیمار
این دادگاه به پرونده کلاسه مرقومه رسیدگی کرده. و در خصوص اتهام آقای الف، مبنی بر اغفال بیمار و ایجاد گمراهی بیمار که منجر به فریفته شدن و فریب وی شده است، بدین شرح اقدام به اصدار رای مینماید.
مطابق اوراق و محتویات پرونده تحت الامر، متهم در صفحه اینستاگرامی خود در فضای مجازی، درج نموده است “قادر به درمان تمامی بیماری های لاعلاج و سرطانی هستیم”. اگر منجر به فریب شاکی شده است، و شاکی خصوصی ادله اثبات دعوا از قبیل نسخه وی را ارایه نموده است، و مطابق نتیجه استعلام از مرجع انتظامی (فتا) صحت ادعای شاکی محرز و مسلم شده است.
بنابراین، دادگاه متهم را به مجازات حبس از ۱ سال و محرومیت از فعالیت در امر پزشکی به مدت ۲ سال محکوم می نماید.
موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم با سابقه درخشان و دراختیار داشتن وکلای متخصص در تمامی زمینههای حقوقی و کیفری و همچنین ورود به پروندههای متعدد در حوزه تنظیم انواع عقد و عقد هبه، همواره میتواند به شما عزیزان از طریق مشاوره یا قبول وکالت خدمت رسانی نماید.
درصورت نیاز به مشاوره با وکیل متخصص در حوزه موضوع پرونده خود با شماره پنج رقمی ما ۵۴۷۶۴ تماس بگیرید تا کارشناسان و مشاوران حقوقی مجموعه شما را راهنمایی نمایند.
سوالات متداول
مجازات اغفال بیمار برای جذب او چیست؟
مرتکبین جرم مجازات حبس یا جزای نقدی درجه ۶ و محرومیت از فعالیت شغلی و اجتماعی مرتبط برای مدت ۲ تا ۵ سال را در پی خواهند داشت. درصورت خسارت معادل دو تا پنج برابر خسارت وارده به آن شخص محکوم خواهد شد.
مجازات استفاده از عناوین جعلی پزشکی چیست؟
اغفال بیمار و فریب بیمار به مجازات حبس و محرومیت از تمامی امور پزشکی و دارویی منجر خواهد شد.